Novosti

VIRAL: Objavljen pregled 2020. godine

Projekt Vitalising ICT Relevance in agricultural learning – VIRAL, čija je implementacija započela još u studenom 2019. godine, protekle je godine obilježen nizom aktivnosti kojima se jačala suradnja akademske zajednice i poslovnog sektora kroz uporabu ICT tehnologija u poljoprivredi.
Projektni partneri su, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, implementirali planirane aktivnosti prilagođavajući se mjerama i preporukama nadležnih institucija, ali zadržavajući visoku kvalitetu suradnje. Godinu su obilježile provedbe različitih istraživanja, razvoj studija, održavanje niza radionica i konferencija, pripreme vodiča o organizaciji hackathona, početak organizacije studentskih natjecanja u partnerskim gradovima i brojne druge aktivnosti. Sve ovo je pretočeno u godišnji pregled aktivnosti koji predstavlja detaljan osvrt na provedene i planirane aktivnosti, ali i služi i kao resurs za stjecanje novih znanja i jačanje postojećih o primjeni ICT-a u poljoprivredi.
Godišnji pregled možete pregledati ovdje. Projekt VIRAL financiran je sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program.
Važno je istaknuti da je voditelj projekta VIRAL Univerzitet u Banja Luci, a osim INTERA Tehnološkog Parka, projekt provode Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.