Novosti

Projekt VIRAL: Provodi se anketa za pružatelje savjetodavnih usluga

Iako je globalna pandemija privremeno zaustavila održavanje određenih aktivnosti u okviru projekta VIRAL, financiranog sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, projektni partneri neumorno rade na provedbi aktivnosti u okviru prvog i trećeg radnog paketa. Dok je INTERA Tehnološki Park, zajedno s kolegama iz Inovacionog centra Banja Luka, Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i Crnogorske asocijacije za nove tehnologije, radio na pripremi e-brošure i video materijala o značaju hackathona i inovativnih studentskih natjecanja, drugi projektni partneri su, nakon provedbe istraživanja o stupnju korištenja ICT rješenja u procesu poljoprivredne proizvodnje, kreirali i novi upitnik namijenjen pružateljima savjetodavnih usluga.
Savjetodavni sektor igra značajnu ulogu u poljoprivrednom sektoru, poglavito u pogledu prijenosa informacija i omogućavanja primjene istih. Pružatelji usluga u ovom sektoru uspješno realiziraju primjenjena istraživanja koja daju uvid u nove tehnologije proizvodnje te na taj način podižu razinu efikasnosti poljoprivrednih proizvođača. Kroz upitnik, koji se može pronaći na linku, saznat će se koliko su informacijske i komunikacijske tehnologije prisutne u radu savjetodavaca, na koji se način koriste u radu s poljoprivrednim proizvođačima te koje su realne potrebe za unapređenje rada u sljedećem periodu. Prikupljeni odgovori će poslužiti kao temelj za definiranje preporuka za unapređenje razine korištenja informacijskih tehnologija u radu savjetodavnog sektora.
Voditelj projekta VIRAL je Univerzitet u Banja Luci, a osim INTERA Tehnološkog Parka i gore spomenutih partnera, projekt provode Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul i Western Balkans Institute.