Novosti

Predstavljamo CROWN pobjednike: Motus Health pomaže u rehabilitaciji i socijalizaciji nakon moždanog udara

Početkom rujna smo saznali pobjednike višemjesečnog programa za razvoj poslovnih ideja kroz projekt CROWN, sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, koji su zajednički implementirali Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park. Put devet pobjednika započeo je još prošle godine inovativnim testiranjem, nastavljen je nizom edukacija i mentorskih sesija, a okrunjen je jednodnevnim natjecanjem u Hrvatskoj. Upoznajte Eminu Kapetanović i Kenana Nazdrajića koji su razvili aplikaciju Motus Health za rehabilitaciju i socijalizaciju nakon moždanog udara.
Kratko predstavite sebe i članove tima.
Mi smo Emina Kapetanović i Kenan Nazdrajić, osnivači startupa Motus Health koji je dio ovogodišnjeg CROWN projekta. Na našem startupu radimo zadnjih godinu dana, sa partnerima i saradnicima širom Evrope.
Predstavite svoj proizvod i uslugu.
Naša ideja je aplikacija za rehabilitaciju i socijalizaciju nakon moždanog udara - Motus. Motus je napravljen zajedno sa medicinskim stručnjacima iz različitih oblasti, te smo željeli napraviti proizvod koji nudi sve što je potrebno pacijentu i njegovoj porodici na jednom mjestu. Nakon što pacijent odradi test kojim procjenimo njegove početne sposobnosti, on dobiva personalizovanu terapiju prilagođenu njegovim potrebama, te kroz vrijeme može pratiti svoj napredak. Htjeli smo da uz minimalan dizajn postignemo maksimalnu korist, tako da aplikaciju mogu koristiti svi pacijenti bez obzira na godine i tip moždanog udara.
Kada i kako ste dobili ovu ideju?
Nakon što je Eminin otac doživio težak moždani udar, tražila je bilo kakvo rješenje na tržištu koje bi pomoglo njenom ocu. Kada nešto takvo nije našla, odlučila je napraviti aplikaciju fokusirajući se na sve potrebe jednog pacijenta iz prve ruke.
Što je za vas značilo sudjelovanje u programu CROWN?
CROWN je bio jedan od najznačajnijih koraka na našem startup putu jer je prvi program koji obrazuje buduće preduzetnike i istovremeno razvija njihove projekte. Pored radionica i mentorskih sesija, učili smo na iskustvima, uspjesima i greškama preduzetnika. Zahvaljujući CROWN projektu i trudu INTERA Tehnološkog Parka, naš startup je uspio dobiti podlogu za budući razvoj. Sa ostalim takmičarima, od poznanika dobili smo prijatelje i buduće saradnike na projektu. Naš mali tim od dvije osobe, tokom godine dana učešća na projektu proširio na 10 medicinskih stručanjaka i nekoliko partnera širom Evrope. Jako smo zahvalni na iskustvu koje nam je pruženo.