Novosti

CROWN: Završen program Beginning of Startup Journey

Povezati se, razmijeniti iskustva i motivirati jedni druge da svaki dan budemo bolji, recept je kojeg smo i sami svjesni, a kroz ovaj program ćemo prenijeti na sve vas. Danas ćete započeti svoje poduzetničko putovanje, ali na njemu ćete čuti inspirativne priče i vrijedne savjete koji će vam zasigurno biti od pomoći u procesu razvoja vaših ideja. Usuđujem se govoriti u ime svih partnera, INTERA Tehnološki Park i drugi projektni partneri će vam biti na raspolaganju tijekom cijelog putovanja kako bismo zajednički otklonili svaku prepreku na koju naiđete.”, riječi su kojima je Vedran Šimunović, direktor INTERA Tehnološkog Parka, obratio korisnicima projekta CROWN te na taj način otvorio prvi dan programa Beginning of Startup Journey u srijedu, 24.3.2021. godine.
Program, kojim je službeno započeo process razvoja 75 poslovnih ideja iza kojih stoje kandidati iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, nastavljen je prezentacijom projektnih aktivnosti i svih koraka koji u narednom periodu očekuju izabrane kandidate. Tijekom četiri sata konferencije, sudionici su imali priliku čuti inspirativne priče i korisne savjete koje su s njima nesebično podijeliti govornici iz regije. O uočavanju i iskorištavanju tržišne prilike na primjeru delivery industrije u Bosni i Hercegovini pričao je Ermin Brkić iz Korpa.ba, a svoje iskustvo o upravljanju razvojem i skaliranjem obrta podijelila je Lamija Beganović-Uzunović koja stoji iza branda ručno izrađenih edukativnih igračaka. Faris Začina, osnivač i CEO IT startup poduzeća Ministry of Programming, sa sudionicima je podijelio tajne strateške orijentacije uspješnih startup poduzeća, a Luka Sučić iz Aeternity Ventures dotaknuo se disruptivnih modela poslovanja. Konferencija je završila razgovorom Ane Teškera iz Brlog Pivovare i Ružice Ivanović iz Gea Heal koje su sa sudionicima podijelile uspješne priče vlastitih crowdfunding kampanja, ali i savjete koji će zasigurno biti primjenjivi za onih 9 poslovnih ideja koje na kraju programa budu nagrađene pripremom, realizacijom i promocijom crowdfunding kampanja. Cjelodnevni program konferencije, osim korisnika, imali su priliku poslušati i svi oni koji su pratili Facebook stranicu projekta CROWN gdje je bio omogućen live prijenos.
Nakon uspješno završenog prvog dana programa Beginning of Startup Journey, kandidati iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine posljednja su dva dana proveli na interaktivnim radionicama. Kroz četiri dvosatne radionice oni su imali priliku učiti o prvim koracima koje je potrebno realizirati za uspješan razvoj poslovnih ideja.
U četvrtak, 25.3.2021. godine upoznali su Mirona Lukača koji ih je uveo u svijet MVP-a, odnosno Minimum Viable Product-a te s njima podijelio ključne savjete koje će primijeniti prilikom prvih testiranja vlastitih poslovnih ideja. Isti dan kandidati su imali priliku poslušati i Elvisa Pivića koji im je predstavio metodologiju Design Sprint, odnosno pet koraka kojima svatko od njih može testirati svoje ideje. Petak, 26.3.2021. godine kandidati su proveli učeći trikove prodajnog pitch-a koje je s njima podijelila Dijana Duvnjak dodatno im objašnjavajući strukturu pitch-a i važne elemente koje mogu koristiti prilikom prezentiranja vlastitih ideja. Edukativni program završio je radionicom Jes Bailey koja je napravila sjajan uvod u crowdfunding kampanje predstavljajući kandidatima proces pripreme i realizacije istih što će biti jedan od zadataka najboljih kandidata u nastavku programa. Radionice su poslužile i kao izvrstan alat za međusobno upoznavanje kandidata, razmjenu ideja, ali i dobivanje povratnih informacija o poslovnim idejama.
Spomenute aktivnosti provode se u okviru projekta CROWN sufinanciranog sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a program Beginning of Startup Journey dodatno je podržan kroz Švicarski poduzetnički program.