Novosti

Bosanskohercegovačke knjižnice zahvaljujući INTERA TP-u koračaju putem digitalizacije

Krajem protekle godine, INTERA Tehnološki Park postao je lokalni partner u projektu „Digitalni građanin“.
Riječ je o projektu Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji se implementira uz financijsku podršku Googlea.  Cilj projekta je transformacija javnih knjižnica u digitalne inovacijske i obrazovne centre.
Projekt se već neko vrijeme provodi u Hrvatskoj, a sada su uključene i knjižnice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Čak njih 170 imaju priliku postati centri digitalnih inovacija kroz korištenje mikroračunala – micro:bit i uradi sam dodataka. Ovu vrijednu opremu uključene knjižnice će dobiti na korištenje kako bi lokalnim zajednicama omogućile usavršavanje digitalnih kompetencija i bolju pripremu za današnje tržište rada te pomoć pri prevladavanju averzije prema novoj tehnologiji.
Kako koristiti micro:bitove knjižnice će naučiti kroz besplatne edukacije nakon kojih će moći stvarati vlastite kreativne projekte i educirati djecu i odrasle o korištenju uređaja.
Osim micro:bitova, knjižnicama će na korištenje biti donirani i BOSON uradi sam kompleti a nekima od njih i 3D printeri.
U knjižnicama kao centrima digitalnih kompetencija odrasli i djeca moći će razviti nove vještine i znanja posuđujući i koristeći opremu te će moći sudjelovati na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.
Kartu uključenih knjižnica iz Bosne i Hercegovine pogledajte ovdje.