Novosti

Više od 60 mladih danas pravi korak ka prvom radnom iskustvu

Svakim danom Bosnu i Hercegovinu napušta sve veći broj mladih ljudi. Govorimo o mahom visokoobrazovanim nezaposlenim ljudima koji idu u potragu za boljim i perspektivnijim životom.
Ako se zapitamo zašto je to tako, dobijemo niz odgovora koji imaju svoje uporište u teškoj situaciji u gospodarstvu, manjku poduzetničkog duha i višku stručnog kadra za BiH tržište koje je iznimno nerazvijeno. Međutim, ukoliko okrenemo stranicu, vidimo i pasivnost mladih, manjak želje i volje za edukacijama i praktičnim iskustvima koja im se nude na dlanu.
Shvativši postojanje ovog problema INTERA Tehnološki Park je upravo programom „Moja Praksa“ pokušao djelovati na promjenu svijesti mladih. Sada, kada počinje 8. ciklus programa, možemo tvrditi da se situacija itekako mijenja i ide u pozitivnijem smjeru. Da, mladima je trebao poticaj, trebalo ih je upoznati s mogućnostima i važnošću svakog koraka koji je potrebno poduzeti za svoju poslovnu budućnost. Jedan od takvih je upravo i praksa za vrijeme obrazovanja. Praksom mladi dobiju priliku upoznati se sa stvarnim poslovnim svijetom, raditi s mentorima koji će im pokazati kako se funkcionira unutar okruženja koje je za njih dosad bilo nepoznanica, imati priliku steći iskustvo, odnosno temelje za buduću nadogradnju.
Praktičan rad u nekom poduzeću predstavlja i svojevrstan selekcijski proces putem kojeg poslodavci često regrutiraju praktikante koji se pokažu kao kvalitetan kadar. Budući da ovaj proces uključuje i visoku posvećenost mentora, INTERA Tehnološki Park se i ovaj put potrudio pronaći poduzeća koja će izdvojiti vrijeme i pomoći sudionicima da urade kvalitetan projektni zadatak te im možda pruže i priliku za zaposlenje ukoliko se iskaže potreba.
Kao što je već spomenuto, 8. ciklus programa „Moja Praksa“ počinje današnjim prvim treningom. Od više od 150 prijavljenih mladih, na osnovu selekcijskih kriterija izabrano je njih 63. I da, vraćamo se na priču s početka i govorimo o mahom visokoobrazovanim nezaposlenim ljudima, ali o onima koji su ovdje i koji uzimaju budućnost u svoje ruke, koji ulažu u sebe, koji su dio onih koji prave promjene i izdvajaju se od ostatka. Upravo svima njima želimo sreću i uspjeh kroz projekt, a svima ostalima, koji su se prijavili, ali nažalost nisu mogli biti dio ove priče želimo poručiti da se proaktivnost itekako isplati te ih pozivamo da prate aktivnosti INTERA Tehnološkog Parka. Sigurni smo da će uskoro pronaći nešto za sebe.