Novosti

INTERA TP ponovno središte izvrsnih poslovnih ideja

INTERA Tehnološki Park svakodnevno ima priliku svjedočiti razvoju poslovnih ideja koji za cilj imaju unaprijediti lokalnu zajednicu. Upravo danas, na Demo danu programa „Startup Akademija“ predstavljeno je osam zaista impresivnih i zanimljivih ideja. Priča je započela prije nekoliko mjeseci prijavama na treći ciklus odnosno korakom u „svijet poduzetništva“.
Tim korakom timovi su otvorili put ka edukacijama, mentorstvu, umrežavanju i formiranju vlastitog poduzetničkog projekta. Ideja više nije bila samo ideja, ona je dobila obrise kvalitetnog poslovnog plana te, naravno, u konačnici proizvoda ili usluge.
„Startup Akademija je edukativno mentorski program. Podijeljen je u dva dijela, edukaciju i mentorstvo. Kad je u pitanju edukacija svi polaznici prolaze kroz sedam modula edukacije, nakon toga ovisno o poslovnoj ideji, dobiju mentora koji im dodatno pomogne da unaprijede tu poslovnu ideju.  Mi smo jako zadovoljni jer ovo je ciklus u kojem je bilo 34 prijavljene ideje, od toga 16 timova je dobilo priliku da razvija svoju poslovnu ideju.“ rekao je Goran Dodig, voditelj financija i poslovnog konzaltinga za mala i srednja poduzeća u INTERA Tehnološkom Parku te jedan od mentora na programu Startup Akademija.
Timovi su današnjim prezentacijama morali zadovoljiti šest kriterija uključujući jasno definirane financije, iskustvo i sposobnost svojih članova te kompatibilan plan prodaje. Zadatak koji je bio stavljen pred njih svi timovi su u potpunosti ispoštovali, no jedan tim se prema procjenama tročlane komisije istaknuo u odnosu na ostale i osvojio nagradu koja je zasigurno vjetar u leđa jer riječ je o 5.000,00 KM za nastavak razvoja poslovne ideje.
Riječ je o timu „Eko Dizajn“, poduzeću osnovanom od strane Udruženja građana „Nešto više“. Osnovni plan poduzeća čini proizvodnja eko hrane, edukacije o uzgoju hrane i dizajn te održavanje zelenih površina, sve bez upotrebe pesticida. U 2016. godini educirano je 2,500 ljudi te je 11,000 kilograma voća i povrća donirano za 13 institucija u gradu.
„Sam program za nas predstavlja neprocjenjivo iskustvo, prvenstveno vrlo korisno jer smo tek osnovali poduzeće i svaka pomoć i informacija nam je dobro došla. Nagrada nam daje krila i ukazuje da smo na dobrom putu. Cilj udruženja nije samo zarada novca, već i stvaranje novih radnih mjesta, što smo na neki način već i započeli jer su moje kolege iz tima diplomirani agronomi kojima je ovo prvo radno iskustvo. Važno je istaknuti da ideja podrazumijeva promjenu svijesti okoline prema zdravoj hrani.“ rekla je Sanja Đermanović članica pobjedničkog tima.